Cum creezi un site în Wordpress. Achiziție cont găzduire, instalare CSM, teme și suplimente.
Crearea unui site web în WordPress poate fi relativ simplă, mai ales dacă folosești instrumentele și resursele disponibile online. Multe dintre resurse le poți găsi și gratuit. Dacă totuși dorești un site web mai complex, cu mai multe facilități va trebui să apelezi și la resurse comerciale. Acestea pot fi cu plata imediată sau pe bază de abonament anual.Primul pas pe care trebuie să-l faci este să achiziționezi un cont de găzduire pentru domeniul tău. Numele de domeniu pentru extensia .ro se poate achiziționa de la Rotld.ro sau de la majoritatea furnizorilor de servicii de găzduire din România.
Dacă ai achiziționat domeniul de la un găzduitor cu siguranță ai avut opțiunea de a alege și un pachet de găzduire pentru domeniul tău de internet.
Dacă dorești un site simplu în Wordpress poți achiziționa cel mai ieftin pachet de găzduire existent la furnizorul ales. Pentru un site web cu până la 5 pagini și maximum 20 de imagini este suficient 1Gb spațiu de stocare, memorie partajată sau un minim de 128Mb și un procesor cu viteza minimă de 1GHz. Un pachet de acest tip este suficient pentru maximum 1000 de vizitatori zilnic.
Ce trebuie să știi este faptul că adresele de email vor fi găzduite tot în pachetul ales. Deci, dacă vei utiliza foarte mult email-ul de domeniu pentru comunicări cu partenerii tăi de afaceri sau clienții tăi, va fi necesar să achiziționezi periodic spațiu de stocare suplimentar.
După ce ai reușit să te conectezi la panoul de control (Control Panel) din contul tău de găzduire, vei găsi în pagina principală la secțiunea aplicații un buton pe care scrie "manager Wordpress". Acum poți începe instalarea. Dacă ai accesat WordPress Management vei vedea un buton de instalare (click pe el). Dacă apeși pe el se va deschide o pagină cu mai multe opțiuni de instalare (Imagine 1). Dacă nu mai există un site web deja configurat în pachetul tău de găzduire, atunci este recomandat să nu completezi nimic în câmpul "in Directory". Este de preferat ca platforma Wordpress să fie instalată în directorul rădăcină.
Mai jos (Imagine 2) ai de completat câmpurile "Site Name", unde completezi numele site-ului tău (ex. Compania TA SRL), în câmpul "Site Description" completezi o scurtă descriere (ex. Servicii dezvoltare software personalizat) și apoi treci în partea dreaptă, unde completezi câmpurile necesare autentificării în consola de administrare a site-ului web, respectiv consola de administrare de conținut a platformei Wordpress.
Este recomandat ca "Admin Username" să nu fie "admin" și parola să conțină minimum 12 caractere (o combinație de litere, cifre și simboluri). Adresa de email trebuie să fie validă și cele mai bune practici ne sfătuiesc să completăm o adresă personală, o adresă de email care consideri că este foarte sigură. (ex. o adresă personală de Gmail, Yahoo, Outlook etc.).
După ce ai completat și aceste câmpuri poți trece la instalare. Pentru o securitate mai bună a site-ului tău înainte de instalare poți să selectezi plugin-ul Loginizer (limit login attempts) pentru instalare (Imagine 3). Acest plugin va asigura într-o oarecare măsură securitatea site-ului tău pentru atacurile te tip "Brute-forcing passwords", atacuri care vor încerca să găsească parola contului tău de administrare. După ce ai pornit instalarea vei putea accesa panoul de administrare al site-ului, respectiv panoul de administrare Wordpress, la adresa de internet aleasă de tine la care adaugi "/wp-admin". (ex. https://utopianvision.ro/wp-admin). Completezi numele de utilizator, parola și ești conectat la panoul de administrare (Imagine 4).
Cum alegi o temă de Wordpress
În panoul de administrare vei găsi în partea dreaptă butonul "Appearance -> Themes" de unde poți alege o temă pentru site-ul tău. Poți căuta după cuvinte cheie o temă care să reprezinte serviciile sau produsele pe care urmează să le prezinți pe site.Dacă de uiți la design cu siguranță nu vei reuși să alegi o temă. Aranjarea meniurilor, imaginile și textele pot schimba complet aspectul unui site web. De aceea când alegi o temă trebuie să iei în considerare aspectele practice. Respectiv trebuie să alegi o temă care să fie ușor de personalizat, respectiv o temă care să-ți permită să modifici cât mai în detaliu elementele componente de interfață și design ale site-ului tău.
După ce ai ales o temă, o instalezi, o activezi și începi să personalizezi site-ul tău cu textele și imaginile dorite de tine, apoi paginile de prezentare și la final meniul principal al site-ului.
Ce suplimente și module ai nevoie la început de drum
Suplimentele și modulele (plugin-urile) platformei Wordpress te ajută să aduci îmbunătățiri sau să oferi diverse facilități vizitatorilor site-ului tău. Un plugin este un tip de program care poate să se integreze într-un alt program (în cazul nostru platforma Wordpress) pentru a îndeplini funcții specifice. Poți instala module noi din meniul din dreapta de la butonul "Plugins". Ca să poți administra și personaliza mai ușor site-ul tău noi îți recomandăm următoarele suplimente:Classic editor: acest modul te va ajuta să editezi mai ușor textele și imaginile din paginile site-ului tău.
Elementor: un modul care te poate ajuta să creezi un aspect mai deosebit pentru paginile site-ului tău. Acest modul te va ajuta să editezi vizual paginile site-ului tău.
Yoas Seo: un modul care te va ajuta să completezi datele cerute de motoarele de căutare pentru o indexare mai bună a site-ului tău.
WP Super Cache: un modul care poate ajuta site-ul tău să se încarce mai repede în navigatoarele de internet.
UpdraftPlus: oferă mai multe modalități de backup pentru site-ul tău.
Wordfence Security: este un antivirus și un firewall pentru site-ul tău.
Aceste plugin-uri sunt un minim necesar pentru a putea porni la drum. Dar mai sunt necesare module pentru gestionare politici GDPR, analiză, formulare de contact, precum și alte module specifice pe care le poți instala în funcție de activitatea pe care o desfășori.
Totuși noi recomandăm să apelezi la servicii IT creare site web, respectiv la un programator care poate construi și administra pentru tine un site web în Wordpress, sigur, rapid și care să atingă toate cerințele tale.
Data: 22-04-2024
De ce unele site-uri funcționează și altele nu reușesc să atragă clienți
Mereu se pune pe primul loc aspectul site-ului și de fapt uneori acesta contează cel mai puțin în tot procesul de vânzare. Pe principiul "ce-i frumos ne place și cumpărăm" funcționează dacă într-adevăr produsul sau serviciul prezentat... read more
Cum funcționează un software web-based. Fontend, backend și bazele de date.
Un software web-based funcționează pe principiul utilizării unui browser web pentru a accesa și interacționa cu aplicația care rulează pe server și care manipulează bazele de date. Aplicațiile web progresive cunosc și ele o dezvoltare... read more
Site web sau magazin online. Ce este important să ști când pornești la drum.
Un site web poate fi considerat eficient și valoros în funcție de mai mulți factori. Dar este mai important să înțelegi cum te poate ajuta un site web sau mai bine spus cum îți poate ajuta afacerea un site web. Vom vorbi despre cazul în... read more