Cum funcționează un software web-based. Fontend, backend și bazele de date.

- Frontend-ul sau interfața cu utilizatorul: Acesta este partea din aplicație care rulează în navigatorul de internet al utilizatorului. Este responsabil pentru afișarea informațiilor și interacțiunea cu utilizatorul. Frontend-ul este de obicei construit folosind tehnologii web cum ar fi HTML (HyperText Markup Language), CSS (Cascading Style Sheets) și JavaScript. Uneori, framework-uri frontend precum React, Angular sau Vue.js sunt folosite pentru a face dezvoltarea aplicațiilor mai rapidă și cu costuri mai reduse.
- Backend-ul sau aplicația de pe server: Acesta este partea aplicației care gestionează și manipulează datele. Backend-ul trimite date la frontend și primește date de la frontend, gestionează baza de date de pe server și gestionează și procesează datele trimise de utilizator. Backend-ul este responsabil pentru interacțiunea cu alte aplicații terțe și creează și gestionează fluxurile de date. Backend-ul poate fi construit folosind diverse limbaje de programare PHP, Python cu Django sau Flask, Ruby on Rails.
- Baza de date: Informațiile necesare aplicației sunt stocate și gestionate într-o bază de date. Bazele de date relaționale (cum ar fi MariaDB/MySQL, PostgreSQL) sau bazele de date NoSQL (cum ar fi MongoDB, Redis) sunt utilizate în funcție de necesități.
- Comunicare între frontend și backend: Comunicarea între frontend și backend se realizează de obicei prin intermediul protocoalelor de tip HTTPS sau WebSocket. Frontend-ul trimite cereri către backend pentru a obține sau actualiza datele, iar backend-ul procesează aceste cereri și trimite înapoi răspunsurile corespunzătoare.
- Software-ul web-based este găzduit pe un server care este accesibil prin internet sau poate fi găzduit în interiorul unei rețele private. Acesta poate fi un server propriu, găzduit în data center-ul companiei, sau poate fi un server găzduit la terți. Găzduitorii oferă de obicei servere VPS sau servere dedicate. Servere VPS pot fi găzduite în sisteme de tip cloud.
Prin intermediul acestei arhitecturi utilizatorii pot accesa și utiliza aplicațiile prin intermediul unui browser web, indiferent de dispozitivul pe care-l folosesc, fiind necesară doar o conexiune la internet.
Data: 15-04-2024
De ce unele site-uri funcționează și altele nu reușesc să atragă clienți

Mereu se pune pe primul loc aspectul site-ului și de fapt uneori acesta contează cel mai puțin în tot procesul de vânzare. Pe principiul "ce-i frumos ne place și cumpărăm" funcționează dacă într-adevăr produsul sau serviciul prezentat... read more
Cum te poate ajuta să-ți dezvolți activitatea un magazin online personalizat construit modular

Dacă vrei un magazin online complet personalizat cu siguranță îți va fi foarte greu să te gândești la toate aspectele care pot să apară în activitatea ta. Planul de cele mai multe ori nu se potrivește și acest fapt se datorează de... read more
Integrarea cu partenerii prin API, furnizori de produse sau servicii, intermedieri plati, curieri, afiliere si multe altele.

Un API este un program sau un modul care face legătura dintre platforma ta și platformele furnizorilor de produse sau servicii, produse sau servicii de care ai nevoie pentru a-ți desfășura într-un mod eficient activitatea. Ce este important... read more