Site web sau magazin online. Ce este important să ști când pornești la drum.
Un site web poate fi considerat eficient și valoros în funcție de mai mulți factori. Dar este mai important să înțelegi cum te poate ajuta un site web sau mai bine spus cum îți poate ajuta afacerea un site web. Vom vorbi despre cazul în care dorești să dezvolți o afacere de lungă durată, să dezvolți un brand și să poți atrage și fideliza cât mai mulți clienți.
Venim după o perioadă în care a mers "orice" pe internet. A mers pentru că a fost ceva nou pentru toată lumea și întotdeauna când "este" ceva nou merge la început. Dar cum faci să meargă în continuare? Ca în orice afacere ai nevoie de o bază solidă pe care poți să construiești ulterior. La fel la magazinele online și la site-urile web de prezentare, este necesar să ții cont de faptul că trebuie să aduci mereu îmbunătățiri și să aliniezi site-ul web mereu, cu cerințele curente alte internetului și ale clienților. Dacă la începutul anilor 2010 era suficient să ai site cu un formular de contact sau un magazin online care să permită finalizarea unei achiziții direct pe site-ul web, acum cerințele clienților necesită să ai în vedere dezvoltarea unor facilități mai avansate.
Punctele forte ale unui magazin online care vinde
Cea mai mare problemă actuală, cu care se confruntă toți comercianții online, este timpul de finalizare al comenzii. Sunt puțini clienți care sunt dispuși sau au timp să caute pe site mai mult de 10-15 minute, pentru a găsi suficiente produse care să le adauge în coșul de cumpărături, pentru a finaliza o comandă. Astfel ajungem la unul din punctele importante de care trebuie să ții cont când începi o afacere pe internet.
- Viteză de încărcare: Timpul de încărcare al paginilor este foarte important. Utilizatorii doresc un acces rapid la informații și pot abandona un site care se încarcă prea încet. De asemenea mai multe facilități de filtrare și căutare a informaților sau produselor de care sunt interesați aduc un plus pentru site-ul tău web. Prea încet înseamnă mai mult de 2-3 secunde de la momentul când se lansează cererea paginii.
Următorul pas de care trebuie să-l ai în vedere este modul cum utilizatorul înțelege site-ul web și dacă îi este sau nu ușor să inițieze acțiunile dorite în website-ul tău. Astfel meniurile, butoanele și facilitățile pe care le oferă website-ul trebuie să fie ușor de intuit. Deci, următorul punct ar fi:
- Experiența utilizatorului (UX deisgn): Este esențial ca site-ul să fie ușor de navigat, accesibil și plăcut pentru utilizatori. Interfața intuitivă și o structură logică a informațiilor sunt cheia unei bune experiențe a utilizatorului.
Conținutul site-ului web trebuie să fie îmbogățit cu informații de interes despre produsele sau serviciile oferite. Trebuie de asemenea să oferi posibilitatea de a alege. Mai trebuie expuse vizibil beneficiile pe care le are un potențial client dacă face una sau mai multe achiziții. De aceea ai nevoie de un conținut de calitate.
- Conținut de calitate: Un conținut relevant și util este crucial. Acesta ar trebui să fie bine structurat, informativ și să răspundă nevoilor și întrebărilor utilizatorilor. Conținutul de calitate poate spori angajamentul și credibilitatea site-ului.
Avem parte în viața de zi cu zi de tot mai multe dispozitive de pe care putem accesa internetul. Telefoane, tablete, laptopu-uri și televizoare smart, toate aceste dispozitive pot fi folosite pentru a naviga pe internet. Un site web trebuie să se adapteze pentru fiecare din aceste dispozitive. În plus fiecare dispozitiv are sistemul lui de operare, care este mai vechi sau mai nou. Fiecare tip de dispozitiv de care nu ți cont în dezvoltarea unui site web îți poate aduce o posibilă diminuare a veniturilor obținute din afacerea ta pe internet.
- Design responsiv: Cu tot mai mulți utilizatori navigând pe diferite dispozitive, un design adaptabil este esențial pentru a asigura o experiență consistentă pe toate platformele.
- Compatibilitate cu browserele: Site-ul ar trebui să funcționeze corect pe o varietate de browsere web pentru a asigura o experiență consistentă pentru toți utilizatorii.
Și continuăm. Internetul devine din ce în ce mai complicat. Și aici vorbim despre securitatea afacerii tale pe internet. Un site care nu funcționează mai multe zile poate aduce mari prejudicii unei afaceri. Mai mult, dacă datele clienților nu sunt protejate corespunzător ai putea să pierzi o mare parte dintre aceștia. Este important să ai un server de găzduire și un site securizat.
- Securitate: Asigurarea securității site-ului este crucială pentru protejarea datelor utilizatorilor și prevenirea atacurilor cibernetice. Utilizarea unui certificat SSL, actualizarea regulată a software-ului și implementarea altor măsuri de securitate sunt importante.
Dacă tot spuneam că internetul este tot mai complicat, vorbim acum și de conexiunile site-ului web cu alte website-uri, platforme, aplicații web sau aplicații pentru mobil. Orice site web modern conține integrări de tip API pentru conexiuni cu rețele de socializare, clienții afacerii tale (prin intermediul diverselor aplicații terțe) sau cu furnizorii de produse sau servicii. Fără aceste integrări fidelizarea clienților devine o sarcină foarte dificilă de efectuat la timpul prezent și viitor.
- Integrări API: Internetul devine un mare "cloud" în care site-urile și aplicațiile sunt tot mai dependente unele de celelalte. Deci și site-urile web și magazinele online trebuie să se integreze în internet-ul de azi deoarece acestea fac parte sau vor face parte din acest internet.
Un site web reușit este cel care îmbină aceste elemente într-un mod eficient și care este adaptat nevoilor și obiectivelor specifice ale afacerii și respectiv nevoilor și dorințelor clienților. Din păcate ideea că pornești cu un site web simplu și apoi vezi dacă merge, nu mai funcționează în zilele noastre. Pentru ca să faci funcțională într-un timp relativ scurt o afacere pe internet este nevoie de o bază informatică solidă, respectiv de un site web sau un magazin online, care să atingă cât mai multe puncte de pe lista de cerințe sau beneficii cu care utilizatorii de internet sunt deja obișnuiți.
Data: 14-04-2024
Cum te poate ajuta să-ți dezvolți activitatea un magazin online personalizat construit modular
Dacă vrei un magazin online complet personalizat cu siguranță îți va fi foarte greu să te gândești la toate aspectele care pot să apară în activitatea ta. Planul de cele mai multe ori nu se potrivește și acest fapt se datorează de... read more
Ai probleme cu site-ul tău? Viruși, atacuri informatice sau module neactualizate?
Multe afaceri pierd clienți datorită unui site care nu are mentenanță activă, nu este actualizat, există viruși pe site-ul web sau a fost atacat și există programe rău intenționate în conținutul lui. Pentru a avea un site securizat... read more
Cum creezi un site în Wordpress. Achiziție cont găzduire, instalare CSM, teme și suplimente.
Crearea unui site web în WordPress poate fi relativ simplă, mai ales dacă folosești instrumentele și resursele disponibile online. Multe dintre resurse le poți găsi și gratuit. Dacă totuși dorești un site web mai complex, cu mai multe... read more